Laat ik me even voorstellen

Mijn verhaal

Mijn naam is Annika van Esschoten en ik woon in Franeker.

Een rode draad door mijn leven kan inzichtelijk maken waarom ik doe wat ik doe.

Op de middelbare school wilde ik jarenlang arts worden. Ik stond er goed voor en verwachtte geen problemen om toegelaten te worden tot een studie. Ik verheugde me in de laatste klas op het moment dat we het bij biologie eindelijk over het menselijk lichaam gingen hebben. Toen puntje bij paaltje kwam, bleek de biologische kant van het lichaam me minder te interesseren dan ik had verwacht. Ik concludeerde dat ik dan maar beter geen geneeskunde kon gaan studeren. Er volgde een zoektocht naar hoe dit had kunnen gebeuren en wat me dan wel interesseerde.

Ik kwam tot de conclusie dat ik wel geboeid bleef door de mens als onderwerp, maar op een ander vlak. De zielenroerselen van de mens vond ik veel interessanter en wel in relatie tot God of het hogere, dat wat boven ons uit stijgt. De studie theologie volgde.
Tijdens de studie theologie miste ik weer iets, namelijk de lichamelijkheid van de mens, waar in de theologie vrijwel geen aandacht voor is. Lichamelijkheid werd het onderwerp van mijn promotieonderzoek. Kortweg gezegd ging het over welke beelden en ideeën wij over het lichaam hebben en hoe we ermee omgaan.

Na een aantal jaar in de wetenschap kwam ik tot de conclusie dat ik daar de interactie met mensen miste, hun geloofsleven, beleving en gemeenschap. Ik werd predikant. Een prachtig veelzijdig beroep, waarin je mensen tot steun kan zijn en waar ik mijn inspiratie in kwijt kon.

Al jaren had ik last van lichamelijke klachten. Ik bevond me in de veeleisende situatie van de drie gemeentes waarvan ik predikant was en een jong gezin. In die situatie werd de last van de lichamelijke klachten te zwaar om door te kunnen met werken. Er was aandacht nodig voor mijn eigen lichamelijkheid, want ik bleek chronisch ziek te zijn. Het werd een weg van vallen en opstaan.

Al zoekend naar manieren om hiermee om te gaan, kwam ik Chi Neng Qigong tegen. Het leek me niks voor mij, want ik was meer van de balsporten en activiteit. Niet van het langzame bewegen en stilstaan. Maar ja, dit was het enige waarvan ik dacht dat ik het misschien zou kunnen. De eerste les was pittig. Toch merkte ik de dagen erna een klein verschil en gaf ik het een kans.

Een paar jaar later inmiddels besef ik dat ik door de qigong het dichtst gekomen ben bij waar ik altijd al naar op zoek was. De verbinding tussen lichaam en geest van de mens. De combinatie van beweging en meditatie brengen lichaam en geest tot verbinding, tot eenheid. Dit werkt helend en heilzaam voor jouzelf als hele mens. Deze ervaring gun ik andere mensen ook en daar wil ik ze graag bij begeleiden.

Inmiddels ben ik gecertificeerd Chi Neng Qigong instructeur (level 1), na afronding van mijn opleiding bij het Chi Neng Instituut te Arnhem. Ik ben bij hetzelfde instituut in opleiding om level 2 instructeur te worden.

Volg mij op Social Media:

Allround Vitaliteitscoach

Afgeronde opleidingen Coaching en Allround Vitaliteitscoach aan het CIVAS.

Chi Neng Qigong instructeur

Gecertificeerd voor level 1. Momenteel in opleiding voor level 2 bij het Chi Neng Instituut te Arnhem.

Ervaring als gemeentepredikant

De opleiding gevolgd aan de Universiteit Utrecht en aan de Protestantse Theologische Universiteit te Leiden.

Hoe mensen mij ervaren

 

“Annika is een nuchtere persoonlijkheid en tegelijkertijd erg betrokken. Ze kan goed vanuit verschillende perspectieven een situatie benaderen. Ze denkt creatief mee en kijkt wat bij jou persoonlijk past.”

– Marit

Wil jij samen met mij werken aan een oplossing voor jou?