Home » Inspiratie » Vitaliteit » Oogsttijd

Oogsttijd

door | 4 okt, 2023 | Vitaliteit

Een paar dames die Chi Neng Qigong bij mij volgen namen contact met mij op. Ze gaven aan even niet aanwezig te zijn bij de trainingen omdat ze thuis druk waren in verband met de oogsttijd. Het schoot me te binnen dat ik als predikant ook elk jaar even werd stil gezet bij de oogsttijd. In de kerk wordt op de eerste woensdag van november de dankdag voor gewas en arbeid gevierd. In Horssen hadden we op die avond een viering. Nu realiseer ik me dat ik het oogstproces destijds vanuit een wat eenzijdig perspectief bekeek.

Natuurlijk was ik me bewust dat het de boeren veel werk had gekost om tot een goede oogst te kunnen komen. Dat ze daarin afhankelijk waren van vele factoren, zoals in grote mate het weer. De oogst is iets om dankbaar voor te zijn. De oogst geeft boeren hun bestaanszekerheid en zorgt ervoor dat monden gevoed kunnen worden. Iets dat we in een Westers land als het onze vaak als vanzelfsprekend beschouwen, maar wat dat geenszins is.

Recent viel me een ander aspect van de oogst op. In de tijd van het oogsten draait alles in het boerenbedrijf erom om te zorgen dat de oogst ook daadwerkelijk goed en efficiënt kan plaatsvinden. Iedereen op het bedrijf helpt mee. Het is een drukke bedoening en ook dan moeten er monden gevoed worden. Dus iedereen die kan, zet zich in. Dat vraagt ook opoffering. Want het normale leven wordt even aan de kant gezet. Er is voor een aantal dingen geen tijd meer. En zo kan het zijn dat degenen die zich richten op de oogst even wat minder aandacht en zorg voor zichzelf hebben.
Daar hoeft het geen oogsttijd voor te zijn. We herkennen het misschien allemaal wel, dat we de zorg voor onszelf snel laten schieten als andere dingen belangrijker lijken. Hoe vaak hoor je niet dingen als: ‘Ik doe er nu een studie naast, dus ik heb even geen tijd om te sporten’. Of: ‘De kinderen vragen nu veel aandacht, dus het lukt me niet om ook nog gezond te eten.’

Op de een of andere manier zijn we er als mensen heel goed in om best te weten wat goed voor ons is, maar allerlei redenen te hebben om dat niet te doen.

Toch zouden we ook op dit vlak graag willen ‘oogsten’. We zouden heel graag de vruchten plukken die voortkomen uit gezond gedrag. Maar we hopen eigenlijk op een makkelijke oogst. Dat het ons komt aanwaaien om slanker te zijn, ons gezonder te voelen, vrolijker te zijn of pijnvrij.
Iedere boer kan je vertellen dat een makkelijke oogst niet bestaat. De boer moet alleen al de grond op de juiste manier voorbereiden zodat het gewas er later goed kan groeien. Dat gebeurt al in de jaren voordat er überhaupt gezaaid wordt. Zonder hier in detail te treden, kun je je misschien voorstellen dat er naast bemesting, zaaien, omgang met ongedierte en beregening, door het jaar heen veel werk nodig is. En dan is er nog de factor waar geen invloed op uit te oefenen is, het weer. Voordat er geoogst kan worden, zijn er vele processen gaande.

Beter of gemakkelijker kunnen we het niet verwachten rondom onze zoektocht naar vitaliteit. Vitaliteit is niet zomaar te ‘oogsten’. Er is op meerdere terreinen hard werk van jezelf voor nodig. En je bent afhankelijk van enkele toevallige factoren. Het is goed om je dat te realiseren, zodat je streven naar vitaliteit wellicht meer voorrang gaat krijgen. Een boer zet zijn oogst niet op nummer twee. Als er dit weekend een leuk feest is, maar het is toevallig ook het juiste en enige moment om te oogsten, dan zal hij gaan oogsten. Iedereen zal dat begrijpen. Datzelfde geldt voor alle nodige acties voorafgaand aan de oogst.

De vraag is dus: hoe belangrijk vind jij je vitaliteit? Heb je echt het verlangen om te ‘oogsten’ wat betreft je vitaliteit? Laat dan de acties die voorafgaan aan het oogsten niet aan de kant geschoven worden door andere zaken. Besef dat het om vitaliteit te oogsten ook nodig is om land braak te laten liggen, te zaaien, te schoffelen, ongedierte tegen te gaan en noem maar op. Neem het werk dat je aan jezelf te doen hebt serieus, anders weet je van te voren dat je oogst overwoekerd wordt verpieterd raakt of op andere wijze mislukt.

Over Annika

Annika is zeer deskundig op het gebied van zingeving en vitaliteit. Daarnaast is zij een bevlogen Chi Neng Qigong instructeur. Graag deelt zij haar kennis en inspiratie met jou.

Interessante onderwerpen

Inschrijven Nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

Keuzes maken

Keuzes maken

Als je gezond bent is het al nodig om keuzes te maken in je dagelijkse leven, maar wanneer je last hebt van lijf en leden is dat een nog veel grotere opgave.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin