Home » Inspiratie » Vitaliteit » Vermoeidheid, wat is dat?

Vermoeidheid, wat is dat?

door | 22 mrt, 2023 | Vitaliteit

 

Er zijn veel soorten vermoeidheid. Als jij grip wilt krijgen op je vermoeidheid, zal je jouw vermoeidheid moeten leren kennen. Dat lukt niet van de ene op de andere dag, maar het kan wel.
Vermoeidheid, wat is dat eigenlijk? En welke soorten vermoeidheid zijn er? Ik kenmerk ze hier niet op wetenschappelijke basis, zoals op de meeste plekken gebeurt waar informatie over vermoeidheid wordt gegeven. Dan worden de soorten vermoeidheid gekenmerkt als fysieke vermoeidheid, mentale vermoeidheid en hormonale vermoeidheid. Dat is geen verkeerde indeling, maar de realiteit laat zien dat deze vaak samengaan. Als je iets aan je vermoeidheid wilt gaan doen, zal je het totaalplaatje moeten gaan aanpakken.

Daarom omschrijf ik de vormen van vermoeidheid op basis van hun kwaliteiten en herkenbaarheid. Ook deze kunnen zich in jouw leven naast elkaar openbaren. Het is goed om ze te leren kennen en te weten hoe vermoeidheid zich bij jou voordoet.

 

1. Kortdurende vermoeidheid die is ontstaan als gevolg van activiteit

Je hebt bijvoorbeeld je verjaardag gevierd en de hele dag bezoek gehad. Je hebt de hele dag gepraat en de gasten van eten en drinken voorzien. ’s Avonds plof je vermoeid op de bank. Dit is een gezonde vorm van vermoeidheid. Je lichaam geeft aan dat je even teveel hebt gedaan en vraagt om herstel. Een goede nacht slaap is meestal genoeg om weer op te knappen.

 

2. Langdurige vermoeidheid

In feite is dit dezelfde vorm van vermoeidheid als hierboven, maar doordat je steeds door blijft gaan met een ongezonde leefstijl, krijgt het lichaam geen kans op herstel. Dus de vermoeidheid blijft en neemt soms zelfs toe. Uiteindelijk zijn er geen momenten meer dat je je niet vermoeid voelt. Vermoeidheid is een vast onderdeel van je bestaan geworden en je weet niet meer hoe je het kwijt raakt.

 

3. Leegzuigende vermoeidheid

Het is een rare term, maar als je deze vorm van vermoeidheid kent, weet je wat ik bedoel. Het is een vermoeidheid die ontstaat doordat er iets in je lichaam of geest actief energie wegtrekt. Iedereen kent wel de vermoeidheid die hoort bij een flinke griep. Of als je gewond bent geraakt, of geopereerd. Maar het kan ook gaan om de energie die weggetrokken wordt in tijden van rouw. Of het continue energie wegtrekkende gezeur van kinderen. Zelf ervoer ik bijvoorbeeld een extreme vorm van deze vermoeidheid tijdens de borstvoeding. Ik voelde me letterlijk ‘uitgemolken’. De vermoeidheid die ontstaat doordat er als het ware energie uit je getrokken wordt, voelt anders dan de vermoeidheid die je ervaart als je niet hebt bij kunnen tanken. Op een gegeven moment kan er natuurlijk wel een overgang tussen beide ontstaan.

 

4. Zware-deken vermoeidheid

Bij deze vorm ligt de vermoeidheid als een zware deken over je heen. Je ervaart deze al als je wakker wordt en hij verdwijnt niet of nauwelijks. Alles wat je doet voelt letterlijk zwaar, fysiek en mentaal. Het alsof je een zware last over je lichaam heen hebt liggen, zonder dat je heel concreet kunt aanwijzen waardoor. Wat je ook doet, het biedt geen verlichting en je weet al snel niet meer waar je oplossingen kunt zoeken. Oorzaak hiervan zijn flink verstoorde processen in lichaam en geest. Verschillende langdurige ziektes gaan gepaard met deze vorm van vermoeidheid. Maar als mensen te lang met emotionele problemen blijven rondlopen, kunnen ze hier ook in verzanden. Mensen die genezen zijn van kanker, kunnen hier ook last van hebben. De vermoeidheid voelt dan vervreemdend aan, want ze zijn toch genezen?

 

Vermoeidheid, wat is dat?

Afhankelijk van de vorm van vermoeidheid die jij ervaart, kunnen er dus verschillende oorzaken onder liggen. Dat betekent ook dat als je grip wilt krijgen op je vermoeidheid, je andere processen in gang moet zetten. Het is dus zinvol om bij jezelf na te gaan welke vormen van vermoeidheid jij kent en op welke vorm jij met name grip zou willen krijgen.

Over Annika

Annika is zeer deskundig op het gebied van zingeving en vitaliteit. Daarnaast is zij een bevlogen Chi Neng Qigong instructeur. Graag deelt zij haar kennis en inspiratie met jou.

Interessante onderwerpen

Inschrijven Nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

Oogsttijd

Oogsttijd

Een paar dames die Chi Neng Qigong bij mij volgen namen contact met mij op. Ze gaven aan even niet aanwezig te zijn bij de trainingen omdat ze thuis...

lees verder
Keuzes maken

Keuzes maken

Als je gezond bent is het al nodig om keuzes te maken in je dagelijkse leven, maar wanneer je last hebt van lijf en leden is dat een nog veel grotere opgave.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin