Home » Inspiratie » Zingeving » Is verandering mogelijk?

Is verandering mogelijk?

door | 19 apr, 2023 | Zingeving

Soms zit je zo vast in een situatie dat je je niet kunt voorstellen dat je er ooit nog uitkomt. Je vraagt je af: is verandering mogelijk? Of eigenlijk heb je al in je hoofd geconstateerd dat je hieraan vast zit.

Daar kom je niet meer vanaf

Een aantal jaar geleden was ik weer eens naar de dokter gegaan met mijn pijn- en vermoeidheidsklachten. Deze keer werd ik doorgestuurd naar de reumatoloog. Na een heel aantal onderzoeken was de conclusie: je hebt fibromyalgie. Met deze diagnose kwam ik weer terug bij de huisarts. Hij zei: ‘Daar ben je mooi klaar mee, daar kom je niet meer vanaf.’ Dat was een uitspraak op basis van meerdere aannames. In de eerste plaats de aanname dat de diagnose klopte, wat bij een ziekte als fibromyalgie toch ten minste ter discussie kan worden gesteld. Vervolgens de aanname dat er geen verandering meer mogelijk was. Hoogstens in de marge, omdat je goede en slechte dagen kan hebben. Op dat moment heeft een arts dus de overtuiging dat verandering niet mogelijk is. Deze overtuiging draagt hij over aan de patiënt, waardoor het te verwachten is dat deze gaat geloven dat verandering niet meer mogelijk is.

Vertrouwen in verandering is laag

Als je er eens een poosje op let, kun je opmerken dat onze wens en ons vertrouwen om te veranderen heel laag is. Om de haverklap hoor je mensen dingen zeggen als: ‘Ja, maar zo ben ik nu eenmaal’. ‘Dat hoef ik niet te proberen, daar kan ik niet tegen.’ ‘Je moet mij echt niet dat of dat laten doen.’ Of over anderen: ‘Hij zal wel niet… want dat doet hij nooit.’ Je kunt zulke uitspraken opvatten als uitdrukkingen dat iemand zichzelf of een ander goed kent. Mogelijk is dat ook zo. Vaak echter, zijn het uitdrukkingen waarmee iemand aangeeft geen verandering te willen of te verwachten. Zolang ik doe wat ik gewend ben, is het goed en veilig.

Zwaar werk

Als we verandering teweeg willen brengen, denken we daar hard voor te moeten werken. We maken goede voornemens en spreken die met nieuwjaar uit om een extra stok achter de deur te hebben om ons gedrag te veranderen. En hoewel heus wel aangetoond is dat gedragsverandering niet vanzelf gaat, maken we er soms wel iets erg groots van.

Onmogelijk om niet te veranderen

Eigenlijk is het eigenaardig dat we ons afvragen of verandering mogelijk is. Je kunt beter zeggen dat het onmogelijk is om niet te veranderen! Alles verandert continu. De wereld draait, de tijd gaat door, de seizoenen veranderen. Je wordt ouder met alle veranderingen en ontwikkelingsfasen van dien. Jouw lichaam bestaat na zeven jaar volledig uit nieuw gevormde lichaamscellen. Sommige lichaamscellen vernieuwen elke dag, in andere systemen gaan daar een paar jaar overheen voordat ze volledig vervangen zijn. Maar jouw lichaam is niet het lichaam dat je zeven jaar geleden had.

Spannend of kans?

Je kunt verandering als spannend ervaren. Bij verandering hoort in het algemeen een onbekende uitkomst. Je weet wat je nu hebt, maar het is nog maar af te wachten wat de toekomst na verandering gaat brengen.

Je kunt het ook als kans zien. Zeker als je huidige situatie niet gewenst is. Je hebt de zekerheid dat jouw situatie gaat veranderen, want alles verandert altijd. Hoe kun je daar gebruik van maken, zodat er een betere situatie ontstaat?

Casus

Laten we een voorbeeld nemen. Anna is een moeder met vermoeidheidsklachten. Haar kinderen van 3 en 5 jaar oud zijn nogal levendig en zitten elkaar veel in de haren. Anna merkt dat ze vaak naar de kinderen snauwt. Het gekibbel irriteert haar mateloos en ze heeft niet de energie om haar frustratie binnen te houden. Ze voelt zich vervelend over haar onvermogen en voelt zich na afloop elke keer schuldig. Toch heeft ze niet het gevoel dat ze anders kan handelen. Haar man heeft ook moeite met de situatie en zorgt daardoor veel voor de kinderen. Hij houdt ze zoveel mogelijk bij Anna weg, want ‘Anna kan niet tegen drukke kinderen’.

In dit geval bevestigen Anna en haar man in hun overtuigingen dat de situatie niet zal veranderen. Pas op het moment dat Anna en haar man gaan beseffen dat het ook anders kan, ontstaat er een opening voor daadwerkelijke verandering. Soms kan het besef dat het een fase is waar de kinderen daarheen gaan al helpen. De hoop op een andere toekomst doet soms wonderen. Anna kan ook leren dat zij niet per se zo is. Het is mogelijk om zich minder te gaan irriteren. Ze zou minder vermoeid kunnen raken. Ze zou anders op de kinderen kunnen reageren ook al is ze geïrriteerd. Of ze kan maatregelen nemen zodat de kinderen niet met elkaar kunnen kibbelen. Allerlei varianten zijn mogelijk.

Is verandering mogelijk?

Als we beseffen dat ons lichaam na zeven jaar een volledig ander lichaam is. Kunnen we ons ook afvragen of we eraan kunnen bijdragen dat het na die tijd een ‘beter’ lichaam is dan nu. Een lichaam waar we ons prettiger in voelen of dat gezonder is. Je kunt je voorstellen dat de voeding die nu in jouw cellen komt, jouw cellen tot op zekere hoogte vormt en beïnvloedt. Het is niet moeilijk te bedenken dat gezondere voeding tot gezondere cellen leidt. Dus als ik er nu voor kies om gezonder te eten en dat volhoud, is het gevolg dat over zeven jaar al mijn cellen die gezondere voeding als basis hebben. Datzelfde geldt voor stoppen met roken en alle andere positieve veranderingen die ik teweeg breng. Zo biedt het feit dat alles steeds verandert juist een gigantische reeks aan mogelijkheden om onze huidige situatie positief te beïnvloeden.

Vertrouwen

Ik ben heel blij en dankbaar dat ik de uitspraak van mijn huisarts destijds niet te serieus heb genomen. Zijn overtuiging dat er geen verandering meer mogelijk was, heb ik niet overgenomen. Als ik dat wel had gedaan, had ik wellicht nog in dezelfde situatie van pijn en vermoeidheid gezeten. Nu kan ik zeggen dat de diagnose fibromyalgie niet juist was of tenminste niet de betekenis had dat het blijvend was. Ik leef zonder pijn en vermoeidheid. Wel moet ik heel goed voor mezelf zorgen, met de bijbehorende uitdagingen van dien. Maar op de vraag: is verandering mogelijk? Antwoord ik dus graag volmondig: Ja!

Over Annika

Annika is zeer deskundig op het gebied van zingeving en vitaliteit. Daarnaast is zij een bevlogen Chi Neng Qigong instructeur. Graag deelt zij haar kennis en inspiratie met jou.

Interessante onderwerpen

Inschrijven Nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

Keuzes maken

Keuzes maken

Als je gezond bent is het al nodig om keuzes te maken in je dagelijkse leven, maar wanneer je last hebt van lijf en leden is dat een nog veel grotere opgave.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin