Home » Inspiratie » Zingeving » Keuzes maken

Keuzes maken

door | 1 jun, 2023 | Vitaliteit, Zingeving

Als je gezond bent is het al nodig om keuzes te maken in je dagelijkse leven, maar wanneer je last hebt van lijf en leden is dat een nog veel grotere opgave.

 

Alle ballen in de lucht

In de huidige maatschappij lijken we wel alles te moeten kunnen. Op een opleiding of het werk zijn hoge verwachtingen. Velen hebben een gezin waardoor je naast je werk ook moet zorgen. Niet te vergeten komt er bij een gezin ook veel logistiek kijken. Iedereen moet op de juiste tijd op de juiste plek zijn, met de bijpassende spullen. Daarnaast moeten we toch eigenlijk wel aan sport of hobby’s doen. En ons sociale netwerk moet natuurlijk ook actief en bruisend zijn.

Het is misschien te kort door de bocht om het aan de huidige maatschappij te wijten dat we zoveel ballen in de lucht moeten houden. In andere tijden was het misschien zeker zo zwaar om in je onderhoud te voorzien en tegelijkertijd je familie te verzorgen. Dit is niet de plek om daar een onderzoek naar te doen. Duidelijk is wel dat in de huidige tijd sociale media ons helpen te denken dat we ons leven dik voor elkaar moeten hebben. Op de social media zien we immers voornamelijk mensen die hun leven wel voor elkaar hebben? Ze maken leuke dingen mee, gaan op reis (daar hebben ze dus het geld en de energie voor) en hebben plezier. Zo hoort je leven eruit te zien, denken we dan. De aspecten van het leven waarbij mensen meer moeite ervaren, tonen de meesten minder graag publiekelijk.

 

Lichamelijke klachten maken het maken van keuzes nog moeilijker én belangrijker

Thuis futloos op de bank of in bed rustend, kan je in je gedachten dezelfde wensen hebben die we in feite allemaal hebben. Je zou willen kunnen werken, leren, zorgen of reizen. Leuek hobby’s willen uitvoeren. Sterker nog, vaak wensen we het niet alleen, maar vinden we van onszelf dat we het zouden moeten kunnen. Vervolgens gaan we ook op alle fronten aan de slag. Soms tegen beter weten in.

Of iemand anders zet je voor het blok. Je werkgever of de bedrijfsarts eist van je dat je aan het werk gaat. En in je gezinssituatie kan het voorkomen dat als jij iets niet doet, niemand het doet. Als je juist geen gezin hebt en alleen woont, komt sowieso alles op jou neer.

Zoals gezegd moeten gezonde mensen al veel keuzes maken om te kunnen voldoen aan hun eigen verwachtingen of die van anderen. Hun tijd is beperkt, dus er moeten beslissingen worden genomen waar je je kostbare tijd aan besteedt. Het kan zijn dat die keuzes onbewust worden gemaakt, maar dan nog zijn het keuzes.

Als energiegebrek, pijn of minder mobiliteit jouw mogelijkheden beperken, komt het er in feite op neer dat je minder tijd ter beschikking hebt om de dingen te doen die jij belangrijk vindt. Gedurende de dag moet jij meer tijd besteden aan rusten, of de dingen gaan langzamer doordat je beperkt wordt in je handelen. Dat betekent dat jij meer keuzes moet maken over wat je wel en niet gaat doen. En dat is moeilijk, want je vindt zoveel belangrijk. Het lijkt er zelfs op dat de dingen belangrijker gaan lijken naarmate je ze minder kunt doen.
Het is heel belangrijk je ervan bewust te zijn dat de situatie zo is. Doordat je beperkt bent in je mogelijkheden, moet je meer en betere keuzes maken.

 

Bewuste keuzes maken belangrijk

Als je chronisch ziek bent of andere langdurige lichamelijke klachten hebt, kom je niet onder het maken van keuzes uit. En hoe doe je dat dan?
De eerste stap is te beseffen dat het maken van keuzes belangrijk is. Als jij blijft aanmodderen en in gedachten alles wilt blijven kunnen, maar het ondertussen in de praktijk niet kunt, wordt je zeer ongelukkig. Je krijgt dan continue de bevestiging van jezelf dat je faalt.

Maak duidelijke keuzes en probeer de gevolgen daarvan te accepteren. Je kunt tegen jezelf zeggen: ‘Ik heb ervoor gekozen om niet direct als de vaatwasser klaar is deze uit te ruimen. Daardoor hoopt de afwas zich soms op op het aanrecht. Maar ik vind het belangrijker dat ik de kinderen thuis met wat drinken kan ontvangen.’ De bewuste keuze helpt jou te accepteren wat je eerder eigenlijk niet kon accepteren, namelijk vieze vaat in het zicht. Maar nu je bewust hebt gekozen dat de aandacht voor je kinderen belangrijker is, is de vieze vaat een minder groot probleem.

 

Wat vind jij belangrijk?

Keuzes maken is bewust nadenken over hoe jij je leven vorm wilt geven. Je hebt misschien wel een berg aan wensen, verwachtingen en eisen aan jezelf. Maak eens een overzicht van al die dingen die jij van jezelf verwacht en waarvan je denkt dat anderen die van je verwachten. Schrijf daar achter maar eens op welke waarde dit voor jou heeft. Wat zou er gebeuren als je deze taak niet uitvoerde? Hoe voel je je als je het wel doet? Je kan dan de verschillende taken op een rij zetten van belangrijk naar minder belangrijk. Zo kun je gemakkelijker een keuze gaan maken van wat voor jou op dit moment belangrijk is om te doen. Er zijn dan vast een heleboel dingen te noemen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn voor dit moment. Die best later gedaan kunnen worden.

 

Is het echt nodig dat ik dit doe?

Sommige klussen waarvan we geleerd hebben dat ze zouden moeten gebeuren zijn ook helemaal niet per se nodig. Niet alle kleding hoeft bijvoorbeeld gestreken te worden. Andere dingen kunnen soms worden uitbesteed, zoals het ramen wassen. Als je niet het geld hebt om daar iemand voor in te huren, is er misschien best iemand in je omgeving die af en toe iets voor je wil doen. Als je mensen vraagt voor een overzichtelijke en duidelijke taak is dat voor iedereen vaak beter te overzien, dan wanneer je allerlei verzoeken hebt aan één persoon.

Keuzes maken betekent dus ook nadenken of de dingen die jij belangrijk vindt wel nodig zijn en of er misschien anderen zijn die jou erbij kunnen helpen.

 

Keuzes maken heeft gevolgen

De consequentie van kiezen is dat je datgene waarvoor je op dit moment niet kiest, laat liggen of voor je uitschuift. Dat vinden we vaak moeilijk. Het laten liggen van taken die we belangrijk vinden, zien we vaak als falen. Hoe voel je je als je huis niet opgeruimd is, de was niet opgevouwen is, je je kinderen niet van school kunt halen of je baas moet vertellen dat je niet aan een klus bent toegekomen? Misschien vind je dit allemaal geen probleem, maar dan heb je vast andere eisen aan jezelf waarvan je vindt dat je ze echt niet kunt loslaten.

Doordat je keuzes maakt, zijn er dingen waar je niet aan toe komt. Daar kun je een vervelend gevoel aan over houden. In het algemeen is het echter zo dat als je geen keuzes maakt en alle ballen probeert hoog te houden je op alle fronten tekort lijkt te schieten. Je probeert alles te doen, maar je behaalt op vrijwel geen enkel front de kwaliteit die je van jezelf verwacht. Ook dan ontstaat een gevoel van falen. Daarbovenop kan er sprake zijn van chaos in je hoofd omdat je alles goed en tegelijk probeert te doen en daar niet in slaagt.

Op het moment dat je keuzes maakt, zorg je ervoor dat er minder chaos in je leven is. Je weet wat je gaat doen en dat doe je ook. Je hoeft niet op tien dingen tegelijk te focussen. De dingen die je verkiest te doen, doe je waarschijnlijk ook beter, omdat je ze met aandacht kunt doen, er meer tijd en meer energie voor hebt. Er ontstaan dan succeservaringen. Je ervaart dat je heus nog wel iets goed kunt doen. Daar wordt je blij van. Deze positieve gevolgen van jouw keuzes, beïnvloeden zeer waarschijnlijk ook je negatieve oordeel over de dingen die je niet hebt gedaan. Die waren immers minder belangrijk voor je dan datgene waar je wel voor gekozen hebt?

 

Momentopname

Het kan heel goed zijn dat de keuzes die jij nu maakt, je over een tijdje anders zou maken. Op het moment van je afwegingen, ga je uit van de huidige situatie. Het kan zijn dat je je over een maand beter of slechter voelt. Het kan zijn dat er in het gezinsleven dan andere issues spelen. Er kan vanalles veranderd zijn. Het is dus goed om continue bewust te blijven dat je op een bepaald moment keuzes hebt gemaakt, maar dat je die keuzes ook weer kunt bijstellen. Misschien vind je het in de lente belangrijk om je tuin op orde te krijgen en hoef je daar later in het seizoen minder tijd aan te besteden. Dan ontstaat er weer ruimte waardoor je je aandacht aan andere bezigheden van je wensenlijst kunt gaan besteden.

 

Keuzes maken blijft nodig

Doordat je keuzes moment opnamen zijn, blijft het maken van keuzes nodig. Je komt er niet vanaf. Het is niet zo dat als je eenmaal een paar belangrijke keuzes hebt gemaakt, je klaar bent. Je zult steeds weer in nieuwe situaties komen, die nieuwe afwegingen vergen.

Dat merk ik nu ook bij de start van ‘Geloven in Beweging’. Ik heb een heleboel wensen om mijn plannen beter op de kaart te zetten en tot uiting te brengen. Er kan nog vanalles worden verbeterd aan mijn website. Ik zou de nieuwsbrief echt wekelijks willen versturen. Meer blogs schrijven, meer trainingen maken. Maar de weken zijn maar kort en mijn gezin heeft ook mijn aandacht nodig. Mijn prioriteiten liggen nu dus bij het opzetten van de Chi Neng Qigong lessen en het ontwikkelen van een online training. De dingen waar ik echt mensen mee kan helpen. Daardoor kom ik niet altijd toe aan de andere dingen die ik ook belangrijk vind. Het blijft een kunst om dan niet ontevreden te zijn over mezelf. Maar dergelijke gedachten en gevoelens zijn niet helpend. De keuzes die ik maak zijn gebaseerd op de prioriteiten die ik heb gesteld, dus dat betekent logischerwijs dat andere zaken minder aandacht krijgen. Elke keer dat er negatieve gedachten of gevoelens opkomen over de taken die niet zijn verricht, probeer ik die los te laten en te denken aan wat wel lukt. En gelukkig heb ik dan een man die er goed in is juiste die positieve kanten te belichten. Zoek dus vooral ook mensen om jou heen die bevestigen wat jij wel voor elkaar krijgt. Dat helpt enorm!

Veel succes met het maken van jouw keuzes!

Over Annika

Annika is zeer deskundig op het gebied van zingeving en vitaliteit. Daarnaast is zij een bevlogen Chi Neng Qigong instructeur. Graag deelt zij haar kennis en inspiratie met jou.

Interessante onderwerpen

Inschrijven Nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

Oogsttijd

Oogsttijd

Een paar dames die Chi Neng Qigong bij mij volgen namen contact met mij op. Ze gaven aan even niet aanwezig te zijn bij de trainingen omdat ze thuis...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin