Chi Neng Qigong

Het doel van Chi Neng Qigong is de wetten van het leven te begrijpen in de context van mens, maatschappij en natuur en deze toe te passen door oefening en zelfontwikkeling. Dan maak je een sprong van het domein van zekerheid naar het koninkrijk van vrijheid.

Dr. Pang Ming

Wat is Chi Neng Qigong?

Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer die erop gericht is het potentieel van de mens te verbeteren. De sierlijke bewegingen helpen je te oefenen met de levensenergie die zich in en buiten jouw lichaam bevindt. Dit doe je door je aandacht diep naar binnen te brengen. Je bevordert hiermee het zelfhelende vermogen van jouw lichaam en geest. Door de oefeningen gaat energie stromen in je lichaam, waardoor bestaande emotionele en fysieke blokkades kunnen oplossen.

Bovendien train je je geest om te focussen en leeg te worden. Je doet als het ware aan meditatie terwijl je beweegt. Ook zijn er oefeningen waarbij je langere tijd niet beweegt. Deze combinatie van het trainen van je geest en het naar binnen gericht zijn, zorgt ervoor dat jij stabieler in het leven kunt komen te staan.

Op fysiek vlak ervaar je meer energie, minder pijn en meer mogelijkheden. Geestelijk ervaar je meer openheid, stabiliteit en (zelf)vertrouwen. Dit kan je al snel merken in je dagelijkse leven.

Je werkt niet alleen aan je individuele welzijn. Door Chi Neng Qigong te beoefenen kom je meer in verbinding te staan met de wereld om je heen. Je draagt zo bij aan de ontwikkeling van een harmonieuze samenleving waarin respectvol en verantwoordelijk wordt omgegaan met elkaar en met de natuur.

‘Qi volgt de aandacht’

Hoe ziet een les eruit?

De les begint in het algemeen met een warming-up. Dat is geen warming-up zoals je gewend bent bij verschillende sporten. Bij ons is de warming-up bedoeld om verschillende meridianen te openen en organen wakker te masseren. Het zijn rustige bewegingen die je staande uitvoert.

Daarna krijgen elementen uit oefeningen de aandacht. Je hoort tussendoor wat theorie over Chi Neng Qigong en leert hoe je de verschillende elementen uitvoert.

De les eindigt altijd met het uitvoeren van een hele oefening, zoals de Lift-Qi-Up of de 3-Centres-Merge. Die leer je na verloop van tijd steeds beter kennen.

Wie kan meedoen?

Iedereen kan Chi Neng Qigong beoefenen. Mannen, vrouwen, kinderen of ouderen. Je hoeft niet gezond te zijn, want CNQ kan jou veel gezondheidsvoordelen opleveren. Maar als je je wel gezond voelt is CNQ nuttig om jezelf verder op gezonde wijze te ontwikkelen.

Je past de oefeningen aan op jouw mogelijkheden, die mettertijd zullen ontwikkelen. Daarbij begeleid ik je. Als je niet lang kunt staan, mag je gaan zitten. 

Ook bij specifieke beperkingen, zoals een arm niet kunnen bewegen, kun je gewoon komen oefenen.

Wil jij uitproberen of Chi Neng Qigong iets voor jou is?

De lessen zijn momenteel op woensdagochtend van 11.00-12.00u. in Het Want. Daarnaast is er voor de mensen met een abonnement elke week op maandag om 9.30u. een les via Zoom. Als je deze lessen in een week niet kunt volgen, kan je de de opname van de Zoomles de hele week nog terugkijken. 

Voor de lesssen via Zoom hoef je je niet op te geven. Als je een abonnement hebt, stel ik het wel op prijs als je je afmeldt wanneer je op woensdag niet kunt komen. 

Hieronder kun je je ook opgeven voor een gratis proefles in Het Want. 

Chi Neng Qigong

proefles

Gratis

Je volgt een losse les wanneer je wilt.

Volledig vrijblijvend.

Duur: één uur

Aantal sessies: eenmalig

Alle genoemde prijzen zijn incl. BTW.

Abonnement

Chi Neng Qigong

€42,50 p.m.

Wekelijkse lessen op locatie (Het Want)

Duur: 1 uur

Op basis van 40 lesweken (niet in de schoolvakanties).

In geval van afwezigheid van mij, worden er lessen toegevoegd in vakanties.

Incl. zoomlessen op maandag om 9.30u. 

Incl. een week lang terugkijken van de opgenomen zoomlessen van de maandag.

Als je gedurende de maand een abonnement afsluit, kun je van mij een kortingscode krijgen om de eerste maand naar rato te betalen.

Het abonnement wordt met mij persoonlijk afgesloten na de proefles.

Alle genoemde prijzen zijn incl. BTW.

Bestel hier je geluidsbestanden

Bij het beoefenen van Chi Neng Qigong is het handig om geluidsbestanden van de oefeningen te gebruiken. Als je al lessen hebt gevolgd, weet je welke bewegingen erbij horen.

In de file die je koopt, krijg je vier geluidsfragmenten van de level 1 oefeningen,nl.:

* Warming up
* Lift qi up
* 3 Centres Merge
* Wall squat

Kosten: € 11,50

Download hier je gratis Gongformulier

Bij Chi Neng Qigong wordt het aanbevolen om een oefening tenminste 100 dagen dagelijks uit te voeren. Dan doe je een ‘gong’. De bedoeling van de gong is dat je je de oefening helemaal eigen maakt en groeit in de beoefening ervan. Na 60 dagen ervaar je de oefening heel anders dan de eerste tijd, laat staan na 100 dagen.

Dit gongformulier is een hulpmiddel om de gong vol te houden. Elke dag teken je af dat je de oefening hebt gedaan. Je kunt het gratis downloaden, veel succes!

Volwassenenfonds

Indien je het niet breed hebt, is het misschien mogelijk om gebruik te maken van het Volwassenenfonds Waadhoeke. Via het fonds kun je dan de Chi Neng Qigong lessen gefinancierd krijgen. Ik heb een speciaal aanbod voor mensen die op deze wijze lessen volgen. Je mag voor het maximaal te declareren bedrag een jaar lang qigong lessen volgen. Stuur mij een mail met je voor- en achternaam en je aanvraagnummer (met P ervoor). Dan ontvang je van mij een code waarmee je je kunt aanmelden voor de lessen.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik meenemen/aantrekken?

Het is aan te raden gemakkelijk zittende kleding te dragen, waar je prettig in kan bewegen. Dit hoeft geen sportkleding te zijn, het mag wel. Je kunt het tijdens een oefening heel warm krijgen, maar als je weer even zit, juist afkoelen. Een vest kan dus prettig zijn. Aan je voeten draag je sokken of binnenschoenen.  

Het is verstandig een flesje water mee te nemen. Er komen allerlei innerlijke processen op gang en door goed te drinken spoel je afvalstoffen sneller weg. 

Kan ik meerdere keren per week oefenen?

Het streven bij Chi Neng Qigong is dat je elke dag oefent. Dat kun je al snel zelf thuis doen aan de hand van geluidsbestanden. 

Je kunt ook meerdere keren per week les volgen als je dat wilt. Dat is er wel van afhankelijk of je een tien-lessenkaart hebt, of via een coachingstraject meedoet.

Kan ik een proefles krijgen?

Ja, je kunt een proefles krijgen. Daarvoor vraag ik in eerste instantie € 7,50. Als je vervolgens binnen twee weken besluit om een tien-lessenkaart te nemen, wordt de € 7,50 daarmee vereffend, zodat je een gratis proefles had. Je kunt je aanmelden via de knop hieronder.